BehandelingContactVerzorgingBeugels

Beugels

Elk gebit is weer anders. De orthodontist kijkt daarom eerst goed naar je kaak en tanden. Welke beugel bij jou past? Dat hoor je van de orthodontist. Hier laten we vast zien welke beugels er zijn:

Plaatbeugel

Dit is een kunststof plaatje dat tegen je gehemelte drukt. Metalen haakjes omsluiten je kiezen en er loopt soms een draad langs je voortanden. Zo worden tanden die te ver naar voren staan, weer netjes op een rij gezet.

Buitenbeugel

Deze beugel bestaat uit een metalen draad die aan de buitenkant langs je wangen naar je nek loopt. Vandaar de naam buitenbeugel. In je nek zit de draad vast aan een band of hoofdkapje van elastiek. Je krijgt een buitenbeugel als je bovenkaak verder naar voren staat dan je onderkaak.
Download folder

Activator

Een activator heet ook wel een blokbeugel. Het is een plastic 'blok' dat tegen je gehemelte zit en de binnenkant van je tanden en kiezen. De activator remt de groei van je bovenkaak en stimuleert de groei van je onderkaak. Je kaken komen dan recht op elkaar te staan.

Blokjesbeugel

Op elke tand of kies zit een blokje of slotje. Ze staan met elkaar in verbinding door een soepele draad. De orthodontist stelt de draad regelmatig bij. Elke tand of kies wordt op deze manier op de juiste plek gezet.
Download folder

RME

RME staat voor Rapid Maxillary Expansion. De kiezen aan beide kanten van je bovenkaak worden met elkaar verbonden via banden en een schroefje. Door deze steeds een stukje verder open te draaien, wordt je kaak breder. Je krijgt deze beugel dan ook als je bovenkaak te smal is en er onvoldoende ruimte is voor je tanden en kiezen.
Download folder

Retentieplaat

Als de actieve behandeling klaar is en je beugel eruit mag, dan krijg je nog dunne draadjes achter je voortanden en een retentieplaat. Deze lijkt op de plaatbeugel en zorgt ervoor dat je tanden recht blijven en dus niet teruggaan in hun oude stand. Het aantal draaguren neemt geleidelijk af en de retentieplaat is straks niet meer nodig.
Download folder